
Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende bij mannen. De aandoening komt aanzienlijk meer voor vanaf de leeftijd van 50 jaar. Hoe vroeger men het kwaadaardig gezwel ontdekt, hoe groter de kansen op genezing. Vandaar het belang van opsporing en vroegtijdige diagnose.
In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een gratis stoelgangtest te doen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat een afwijkende uitslag van een stoelgangstest (iFOB) niet automatisch betekent dat iemand darmkanker heeft. Het geeft wel aan dat er (occult) bloed in de ontlasting aanwezig is. Bloed dat je met het blote oog niet kan zien. Dit kan afkomstig zijn van kleine of grotere poliepen, de voorlopers van darmkanker. Maar het kan ook van een onschuldig wondje of kloofje zijn. Bij een afwijkend resultaat moet zeker aanvullend een darmonderzoek (coloscopie) worden verricht om de exacte oorzaak te bepalen.