Ziektebeelden

Dit wordt ook wel een spastische darm genoemd. Dit wil zeggen dat de functie of de werking van de dikke darm is verstoord. Dit syndroom omvat een groep van klachten die je kan ondervinden. Zoals buikpijn, opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, verandering in je stoelgangspatroon zoals diarree of constipatie.

De oorzaak is niet goed gekend. Waarschijnlijk spelen er verschillende factoren een rol, zoals o.a. overgevoeligheid van de darmen, voeding, stress,…

We spreken van lactose - intolerantie wanneer je lichaam moeilijk melk en melkproducten kan verteren. Dit komt door een tekort aan bepaalde stoffen die een functie hebben bij de vertering. Hier is er geen sprake van een allergie. Typische bij lactose – intolerantie is nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. De diagnose kan gesteld worden via een lactose ademtest.

Dit is een aandoening waarbij de zure maaginhoud terugvloeit in je slokdarm. Dit geeft typische klachten van brandend maagzuur en zure oprispingen. Als je regelmatig last hebt van reflux, dan kan dit leiden tot slokdarmontsteking. De zure maaginhoud irriteert immers het slijmvlies van de slokdarm.

Via een gastroscopie of een maagonderzoek kan de slokdarmontsteking vastgesteld worden. Zo kan de dokter controleren of je eventueel een maagbreuk hebt die terugvloei van de maaginhoud gemakkelijker maakt.

Typische symptomen zijn brandend maagzuur, branderig gevoel achter het borstbeen. Dit komt het vaakst voor na een maaltijd of wanneer je ligt. Ook bepaalde voedingstoffen kunnen reflux uitlokken zoals grote maaltijden, vetrijke voeding, chocolade, koffie, sterke alcoholische dranken, zure vruchtensappen.

Een maagzweer is een klein wondje in je maagslijmvlies of in het eerste stukje van de dunne darm. De voornaamste oorzaak voor het ontstaan van een maagzweer is een bacterie nl. Helicobacter pylori en het gebruik van ontstekingsremmers. Wanneer je een maagzweer hebt dan verergert de pijn ’s nachts en neemt de pijn af wanneer je eet.

Via een gastroscopie of een maagonderzoek kan de arts een maagzweer vaststellen.

Buikgriep is een infectie van de maag en de darmen. De oorzaak komt meestal door een virus zoals rotavirus of norovirus. Soms komt het door een bacterie zoals o.a. Salmonella, E coli. Buikgriep is zeer besmettelijk. De virussen of bacteriën komen via je mond in je maag en darmen terecht. Meestal geneest buikgriep vanzelf en is er geen medische zorg nodig. Toch moet er aandacht zijn voor eventuele uitdroging. Dit kan je vaststellen door een droge tong, veel dorst, niet of weinig plassen, sufheid, flauwvallen,… Buikgriep begint gewoonlijk plots met dunne ontlasting en/of diarree. Dit gaat vaak ook gepaard met braken, misselijkheid, gebrek aan eetlust en koorts.

Acute pancreatitis is een plots opkomende ontsteking van de alvleesklier of pancreas. Het voornaamste symptoom is hevige pijn in de bovenbuik die bandvormig uitstraalt naar de rug. De pijn gaat ook gepaard met misselijkheid en braken. De voornaamste oorzaken zijn overdreven alcoholgebruik en galstenen in de afvoergang van de galblaas.

De lever maakt gal aan. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. Indien er vet eten in de maag en de twaalfvingerige darm (eerste deel van de dunne darm) komt, dan knijpt de galblaas samen. Hierdoor wordt er gal in de dunne darm gepompt en worden de vetten daar afgebroken. Gal bepaalt de kleur van onze stoelgang.

Indien de gal te dik wordt kunnen er galstenen ontstaan. De meeste patiënten vertonen geen symptomen. Toch kunnen er klachten van pijn rechts bovenaan in de buik die uitstraalt naar de schouder of de rug. Deze pijnaanval ( = galkoliek) wordt veroorzaakt doordat galstenen uit de galblaas in de galwegen terechtkomen en de galafvloed verhinderen.

Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Dit kan door verschillende oorzaken zoals een infectie door een virus, overmatig alcoholgebruik, vervetting van de lever, bepaalde geneesmiddelen of een auto – immuunziekte.

Hemochromatose is een ziekte waarbij zich ijzer opstapelt in het lichaam, vooral in de lever, huid en alvleesklier (pancreas). Dit ontstaat door een erfelijk defect.

Symptomen ontstaan zoals vergroting van de lever, verkleuring van de huid en de ontwikkeling van ouderdomsdiabetes. De behandeling bestaat uit aderlatingen.

Divertikels zijn zakvormige uitstulpingen op de darm. Deze zijn goedaardig maar kunnen wel ontstoken of geïnfecteerd raken. Dan krijgen we diverticulitis.

Op zich geven divertikels geen symptomen. Diverticulitis ( ontstoken divertikels) gaat vaak gepaard met pijn linksonder in de buik. Drukken op de buik is pijnlijk, lichte koorts en misselijkheid kunnen ook symptomen zijn.

Een poliep kan je omschrijven als een kleine hoeveelheid extra weefsel die in de darm groeit. Het merendeel van de poliepen zijn niet gevaarlijk (dwz niet kwaadaardig). Maar indien de poliepen lang genoeg de tijd krijgen om te groeien, kunnen ze kwaadaardig worden.

Iedereen kan poliepen ontwikkelen, maar vooral mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans. Indien er bij naaste familieleden poliepen en / darmkanker aanwezig zijn, dan verhoogd ook de kans.

Poliepen zelf geven geen symptomen. Indien ze wel klachten geven dan gaat het vooral over bloedverlies via de anus.

Via een Coloscopie of een darmonderzoek kan de aanwezigheid van poliepen worden vastgesteld, waarbij ook direct de poliep wordt verwijderd of een biopt (weefselstaal) voor verder onderzoek wordt genomen.

Inflammatoire darmziekten of IBD zijn chronische ontstekingsaandoeningen van de darm. Dit gaat gepaard met een op- en afgaand ziekteverloop. De precieze oorzaak is niet gekend, maar  er is een verband met genetische aanleg en  verstoorde darmflora.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn de 2 hoofdvormen van IBD. Deze 2 ziektes zijn te  onderscheiden op basis van waar ze zich precies voordoen in de darm. De ziekte van Crohn situeert zich over het hele spijsverteringskanaal (van mond tot anus). Waarbij zones van gezond slijmvlies zich kunnen afwisselen met zones met aangetast slijmvlies. Er kunnen vernauwingen of fistels ontstaan.

Colitis ulcerosa blijft de ontsteking beperkt tot de dikke darm en is de ontsteking veelal ononderbroken aanwezig in de darm.

De diagnose wordt meestal gesteld met een Coloscopie (darmonderzoek). Hierbij worden er weefselstukjes (biopsie) genomen voor verder onderzoek.

Interessante websites hierover zijn: www.ccv-vzw.be (de website van de Crohn en colitis ulcerosa vereniging) www.wijhebbencrohn-colitis.be

Therapiebrochures:

IBD Adalimumab

IBD Infliximab

IBD Vedolizumab

IBD Upadacitinib

 

Op consultatie of via de IBD-verpleegkundige bespreken we ook ons advies rond vaccinaties bij patiënten die immuunmodulerende medicatie krijgen. Hieronder alvast de brochure:

IBD vaccinatie brochure

Aambeien, ook hemorroïden of speen genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in en rond de anus.

Ze ontstaan door bijvoorbeeld een verhoogde druk rond de anus zoals bij hard persen bij harde stoelgang.

Aambeien zijn onschuldig maar kunnen vervelende symptomen veroorzaken. Vaak verdwijnen ze vanzelf maar keren de symptomen ook weer terug. In sommige gevallen vormt zich een bloedklonter in de aambei en krijgt deze geen bloed meer wat leidt tot een (zeer) pijnlijke trombose. Het belangrijkste teken van aambeien is bloedverlies. Bij een bloedklonter in de aambei heb je zeer veel pijn rond de anus. Voor de vaststelling van aambeien kan de arts een proctologisch onderzoek (anusscopie) doen waarbij de aambeien ook direct kunnen behandeld worden.

Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel in de slokdarm. Het gezwel blokkeert vaak eerst de doorgang van vast voedsel en later ook van vloeistof. Dit is ook vaak het belangrijkste symptoom. Verder zijn er ook klachten van verminderde eetlust, gewichtsverlies, braken van bloed.

Via o.a. een gastroscopie (maagonderzoek) kan slokdarmkanker vastgesteld worden. Er worden dan ook weefselstukjes genomen voor verder onderzoek.

Maagkanker is een kwaadaardig proces dat gepaard gaat met de vorming van een tumor in de maag. De oorzaak is niet volledig duidelijk, maar omgevingsfactoren zouden een grote rol spelen. De belangrijkste risicofactor is de Helicobacter Pylori. Die bacterie zorgt voor een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Verder spelen ook erfelijkheid, roken, overmatig alcoholgebruik,… een rol bij het ontstaan van maagkanker. Bij maagkanker kan je pijn hebben thv de maagstreek, misselijkheid en braken, het gevoel van snel verzadigd te zijn bij een maaltijd, moeilijke passage en gewichtsverlies. Bloedarmoede ( anemie) kan ontstaan doordat de tumor gaat bloeden, hierbij heb je dan pikzwarte stoelgang ( melena) of moet je bloed braken.

De arts kan maagkanker in de eerste plaats vaststellen dmv een gastroscopie (maagonderzoek) zodat er ook weefselstukjes kunnen genomen worden voor verder onderzoek.

Pancreaskanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten tumoren thv de pancreas. De pancreas of alvleesklier is een klier die o.a. insuline aanmaakt die belangrijk is voor de suikerhuishouding in het lichaam. Bij pancreaskanker heb je vooral symptomen zoals gewichtsverlies, ongemak in de bovenbuik, geelzucht, pijn in bovenbuik uitstralend naar de rug, recent ontstane diabetes, verlies aan eetlust, onwel voelen.

Darmkanker wordt ook wel eens colorectale kanker genoemd. Dit is een verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Darmkanker ontstaat vanuit een poliep, een bultje in de wand van de darm. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dit komt vooral voor bij mensen van 50 jaar en ouder. De klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Klachten zoals veranderingen in het stoelgangpatroon (afwisselend obstipatie of diarree), bloed of slijm in de stoelgang, vage buikpijn, vermagering.

Via een coloscopie of darmonderzoek kan darmkanker vastgesteld worden en kunnen er weefselstukjes genomen worden voor verder onderzoek. Screening via het bevolkingsonderzoek is ook heel belangrijk bij het opsporen van darmkanker.
Meer informatie hierover vind je hier.

Vragen? Contacteer ons
  • Bel ons en maak een afspraak op 051 42 51 60

  • Online consultatie agenda weldra beschikbaar.

Bekijk de consultaties en contactgegevens